27-03-2016: De Fendert MB1 - JEKA MB1

De Fendert MB1 - JEKA MB1

Vorige week zaterdag op de heenweg naar Breda vroeg ik in de auto aan 3 meerijdende talenten welke wedstrijden in hun ‘top 3’ stonden van de afgelopen 5 seizoenen meisjesvoetbal van dit team bij vv de Fendert. Donderdagmorgen was ik bij een ondernemersontbijt bij de Gemeente Moerdijk waar Brain Farley als gastspreker was. Deze Amerikaanse Nederlander was bondscoach bij het Nederlands honkbalteam dat in 2011 wereldkampioen honkbal werd. Daar sprak hij over ‘museum days’, vrij vertaald ‘historische wedstrijden’, waar je een paar jaar later met plezier aan terugdacht om in je top 3/5/10 te zetten.

In de bespreking voor de wedstrijd stelde ik aan onze Fendertse talenten voor om er vandaag weer eens een historische wedstrijd van te maken. Alle ingrediënten waren aanwezig. Een lekker zonnetje, voor onze mooi-weer-voetbalsterren, een strakke grasmat, een tegenstander JEKA MB1, waar we in 2 eerdere wedstrijden 1 x van verloren en 1 x gelijk tegen gespeeld hadden. Een mooie uitdaging dus.

Met slechts 12 talenten begonnen we onrustig aan de 1e helft. Met de stevige wind in onze rug was de Kielegatse tegenstander de 1e helft iets sterker. Hun 2 centrale middenvelders kregen teveel ruimte. Halverwege de 1e helft kwam na een combinatie door ons midden 1 van deze speelsters oog-in-oog met de uitblinkende keepster Suzanne. Vanaf ± 11 meter haalde ze snoeihard uit en met een uiterste krachtsinspanning tikte Suus de bal tegen de onderkant van de lat en de bal stuiterde het doel uit en weer het veld in. Even later werden de Bredase meiden weer gevaarlijk, maar weer stond onze Suus weer op de goede plek. Verder dan wat ongevaarlijke afstandsschoten kwamen onze Fendertse talenten niet en zo gingen we met de befaamde brilstand de rust in.

Vlak na het begin van de 2e helft knakte onze verdedigende rots in de branding Colette door haar enkel en kon niet verder. De wat zieke Jara kwam haar vervangen. Tegen de wind in, zonder wissels, met een grijze lucht, konden we verder. Vlak hierna brak Britt over rechts door, oog-in-oog met de Bredase keepster schoot ze net naast. Vlak hierna passeerde Babette 2 tegenstanders en legde goed af op Jara. Haar afstandsschot werd met veel moeite naast het doel gewerkt. Uit een spaarzame tegenaanval kon de tegenstander een lucky doelpunt erin frommelen. Maar die tellen ook dus stonden we met 0 – 1 achter. Wat een pech. Hoe zouden onze meiden hierop reageren?

Na een overtreding op linkshalf Frederique kregen we een vrije trap op zo’n 40(!) meter van het doel van de tegenstander. De ook wat zieke Angeline nam plaats achter de bal en schoot de bal met een streep onberispelijk net onder de lat binnen 1 – 1. Dit gaf onze meiden zo’n boost, de mouwen werden nog wat hoger opgestroopt en JEKA werd omsingeld. 5 minuten na de gelijkmaker kreeg Demi een voorzet na een aanval over 5 schijven. Op het puntje van de 5 meterlijn kapte ze haar tegenstander uit en schoot onhoudbaar in de korte hoek de 2 – 1 binnen. 4 minuten later kreeg Frederique een ingooi, na een strakke voorzet van Demi kwam Babette goed voor haar tegenstander en tikte de 3 – 1 binnen. Wat een luxe, karakter en veerkracht. Hierna probeerde JEKA weer terug in de wedstrijd te komen, maar onze verdediging met Floor, Angeline, Daphne en Jessica gaf geen krimp. En de 2x dat ze er toch doorheen glipten stond keepster Suzanne op de goede plaats. Het middenveld met Jara, Frederique, Britt en Hannah verdedigde waar nodig en viel aan waar het kon. Zo trokken we tot tevredenheid van de fans deze overwinning op karakter over de streep.

De sterke come-back met een team dat niet op volledig fit en compleet was, maakt dat deze wedstrijd in mijn top 10 komt. Op 2e paasdag spelen we een inhaalwedstrijd om 13.30 uur tegen een combinatieteam RSV/Schijf MB1 in Rucphen. Hopelijk wordt het weer een ‘museum day’.

De foto's van deze wedstrijd zijn op de Facebookpagina van v.v. de Fendert te vinden.